fredag den 1. november 2013

DIY bluse

-->
Sy til din baby måned er i gang. Jeg har lidt forskelligt på lager. Ikke alle med DIY, men der er billeder af det færdige projekt.
Håber det jeg laver kan være med til at inspirere andre og så glææææder jeg mig til at blive inspireret af andre. Der er jo slet ikke nok på min to-do-liste ;) (I wish…. ;) )

Her er så min første DIY på tøj til baby eller børn. For den kan laves i alle str.
Denne bluse er lavet i str. 104. Mønsteret er lavet efter min søns bluse. Har fundet lidt hjælp på nettet, men mest af alt så prøver jeg mig frem og det er sådan jeg gør for det meste. Følger aldrig en opskrift helt, medmindre det er strik ;)
Vi skal i gang : 
Find en bluse du kan tegne efter. Nogen sprætter blusen op, jeg tegnede efter blusen så nøjagtigt som jeg nu kunne og så lavede jeg en prøve bluse inden jeg gik i gang med det rigtige stof.
Tegn blusen over på et stykke mønster papir. Jeg brugte denne gang en rulle papir fra IKEA, det er tykkere, så det får ikke så let i stykker når mønsteret jo gerne skulle holde i laaang tid. Men skal man tegne et mønster af, så kan man ikke se igennem dette papir, så da skal man bruge mønsterpapir.
Husk at lægge sømrum til i alle sider, dog ikke halsåbningen. I forstykket og bagstykket har jeg lagt 1 cm. til i siderne og skulderne,  4 cm. forneden og ved halsåbningen ingen sømrum.
I ærmet er der ligeledes lagt 1 cm. til i siderne, men 2 cm. ved håndleddet.
Tegn mønsteret over på vrangsiden af stoffet og klip ud.
Nu skal du til at sy.
Jeg har ingen overlocker (ville meget gerne eje en), så jeg bruger den stingtype der minder om og klipper overskydende stof af bagefter.(sting nr. 21, på min symaskine)
Jeg bruger overlock stingen næsten hele vejen igennem. Det er først når ribben skal syes på, når ærmekanten og kanten forneden af blusen skal syes sammen, at jeg bruger alm. sting.
Du starter med at sy skulderne sammen. Vrang mod vrang.

Så skal ærmerne på. Find midten af ærmet og sæt det på ved sammensyningen på blusen. Sæt nåle i hele vejen rundt og sy det på.
Så skal siderne syes sammen. Jeg syer det i et stykke. Så sy fra ærmekant til kanten forneden af blusen. Begge sider syes og nu er blusen faktisk allerede hel. Nu mangler der rib i halsåbningen. (man kan også nemt sætte rib i ærmet)

Ribben kan både laves i samme stof som du har syet blusen i eller bruge rigtig rib stof. Til denne bluse har jeg lavet den med det stof jeg brugte til blusen.
Mål hvor langt der er rundt i halsen og klip et stykke der er lige så langt og 5 cm bredt.
Sy stykket sammen så du får en ring. Der hvor det er syet sammen sætter du den fast med nål på midten af halsåbningen bagved. Stoffet skal ligge ret mod ret, sæt nåle i ved hele tiden at tage midten af ringen. Fx når første nål er sat, find så midten af ringen igen og sæt den fast på midten af halsåbningen foran. Find så midten igen i begge sider og sæt det fast ved skulderne.(gir det mening?) Så bliver den mere præcis. 

Sy nu fast, gerne med overlock, men du kan også gøre det med alm. ligesting.
Vend trøjen på vrang og sy stoffet fast fra ret siden. Nu kan du i princippet selv bestemmer hvor bred kanten skal være, sæt den der hvor du synes er pænest. Sy på retsiden og klip overskydende stof på bagsiden væk.
Hvis du vil have rib på ærmet, kan du bruge samme princip.
Nu skal ærmekant og kanten forneden syes.
Ærmet bukkes 2 cm. ind og sæt nåle i. Jeg syer på ret siden med lige sting, så føler jeg at jeg har mere styr på det (se billede 2)
Kanten forneden bukkes 3 cm. Op og så med lige sting rundt. Hvis man er så heldig at lave 2 nåle på symaskinen, så brug den, det ser super godt ud. Har jeg desværre ikke…

Voila…. Et styks bluse..

Håber DIY’en kan bruges. Kom gerne med tips eller forbedringer. Dette er min første sy DIY , så måske der er mere jeg kan lære J

2 kommentarer:

 1. sikke en fin DIY - tak fordi du deler :o)
  Kh Sabrina

  SvarSlet
 2. Tusind tak Sabrina :)
  har slet ikke haft tid til at kigge hvad andre har fået lavet, må tjekke ud i aften :)
  Kh.

  SvarSlet

Tusind tak for din kommentar. Dejligt du kiggede forbi, kom endelig igen :O)